Tidsbanken bloggen

Hos Godt Brød føler alle eierskap til omsetningen

Skrevet av Audun Grytdal | 06.mai.2020 11:26:38

Med små marginer kan små grep utgjøre en stor forskjell, det vet alle som jobber i detaljhandel. Godt Brød har fokus på omsetning per arbeidstime (OPAT) og optimalisering av vaktlistene. Det har gitt betydelige utslag.

 

– Omsetning per arbeidstime er helt sentralt på Godt Brød. Det er et tall som er forståelig for alle. Medarbeiderne har ikke et forhold til netto omsetning, men hva de slår inn i kassen hver dag, sier Charlotte K. Strønen, som er kultursjef i Godt Brød.

Hun forteller at verken personalsjef eller HR-sjef dekket hennes arbeidsområde, og stillingstittelen hennes forteller om fokuset til bedriften. Godt Brød bygger kultur, og det starter på toppen. Også er det en veldig hyggelig tittel.

Charlotte og Godt Brød tok i bruk OPAT som et operativt verktøy for å nå bedriftens mål for fire år siden. Å fokusere på omsetningen vi har i dag og optimalisere vaktlistene etter den har vist seg å være mer lønnsomt enn å alltid etterstrebe høyere omsetning. Selv drømmer hun om timer og OPAT, og sjekker status 10–15 ganger om dagen.

Og det er ikke bare Charlotte som kan sjekke status så ofte hun vil. Det kan alle medarbeidere på Godt Brød. Ved hjelp av API fra Tidsbanken får de OPAT-status live inn på alle kassene, så alle kan følge med.

Det gjør at alle våre medarbeidere føler eierskap til omsetningen, og at det er noe de kan påvirke. Det vekker konkurranseinstinktet hos mange.

Godt Brød sine daglige ledere på bakeverkstedene har tydelige mål for OPAT når de planlegger de kommende ukene, og i Tidsbanken kan de se dag for dag om de planlegger riktig antall timer i forhold til prognosene på omsetning. Justerer de en vakt ned 30 min så ser de med en gang utslag i OPAT. For API`ene går jo begge veier. I Tidsbanken ser de prognose for omsetning dag for dag for alle Godt Brød sine bakeverksted.

Les mer om hvordan du også kan planlegge mer riktig ved hjelp av Vaktlistene i Tidsbanken

 

 

Historien om Godt brød

Godt Brød åpnet dørene første gang i 1995 i Bergen. Den deilige duften av nybakte økologiske boller og brød bredte seg mellom de små bergenshusene. Inn i Hollendergaten, bort til Korskirken og nedover den brosteinsbelagte Korskirkeallmenningen. Gjennom nøkkelhull og lufteventiler, under dørsprekker og inn vinduer på gløtt spredte den uimotståelige bakeduften seg. Bergenserne strømmet ut i gatene og inn den åpne døren til vårt første, økologiske bakeverksted.

Mottakelsen blant bergenserne var varm og hjertelig. Den kvalitet og kunnskap Godt Brød var i besittelse av, var nettopp det kundene hadde savnet. Her var det bakerne selv som satte deigen, eltet og knadde hvert eneste produkt — og som selv sto bak disken. Og slik har vi gjort det siden.

Fordi vi bedriver ekte håndverk heter bakeriene våre bakeverksted. I dag har vi 22 slike — i og rundt Norges største byer. Maten vår er i all hovedsak økologisk. Laget av kortreiste og uforskammet opplagte råvarer. Dyrket frem av hyggelige bønder som driver økologisk landbruk av kjærlighet til jorden og oss som bor her. Nybakte brød. Himmelske boller. Påsmurte rundstykker og bagetter. Kaffe. Juice. Frokost. Lunsj. Mange velger oss av ren ideologi. De fleste velger oss på grunn av smaken.

 

Hva er OPAT?

OPAT står for omsetning per arbeidstime, og er et måltall som kan brukes for å se hvor mye man i snitt har i omsetning per betalte time. Sykefravær og opplæring vil derfor virke inn.

Godt Brød bruker OPAT for å få rett bemanning til rett tid alle dager og timer i løpet av en uke.