Forslag om ny tiltakspakke fra regjeringen

28.mar.2020 19:07:09 / skrevet av Audun Grytdal

Tidlig fredag morgen holdt regjeringen pressekonferanse, der de foreslår at staten dekker en del faste utgifter for bedriftene. Utgifter de rett og slett ikke kommer unna som blant annet husleie og forsikringer. Anslagene ligger på at dette vil koste staten 10-20 milliardær per måned.

 

Forslaget ble lagt frem av finansminister Jan Tore Sanner(H) og næringsminister Iselin Nybø(V).

Sanner begynner med å forklare at vi nå er kommet til fase to, og at denne tiltakspakken er direkte nødhjelp for næringslivet.

-Det bedrifter trenger nå er cash, ikke kreditt, sier Sanner.

 

Jan Tore Sanner (H) og Iselin Nybø (V)

 

Dekke faste utgifter

Virusutbruddet har rammet svært mange selskaper som over natten har mistet store deler, eller alt av inntekter. Det betyr at det er tomt i kassen, selv om faste utgifter som husleie og forsikringer fortsatt skal betales. Driften kan reduseres, og ansatte permitteres, men utgiftene nevnt ovenfor vil ikke med det forsvinne. Og det er her den nye tiltakspakken skal hjelpe.

-Du kan egentlig nesten si det er en slags kontantstøtte for bedrifter, forteller Sanner.

 

Staten skal dekke deler av disse kostnadene for å øke sannsynligheten for at bedrifter holder seg flytende, og at man raskere kan begynne å skape verdier og arbeidsplasser når stormen har lagt seg.

 

-Dekningsgraden er ikke på 100%, og det er viktig at alle hjelper til i denne dugnaden. Få bedrifter til å bruke penger på hverandre, eller huseiere om å senke leieutgiftene, slik at vi sammen bidrar i denne dugnaden, forteller næringsminister Iselin Nybø.

 

Hun legger også til at kompensasjonsgraden vil variere fra bedrift til bedrift.

 

-De som er pålagt av staten å stenge ned, vil få en høyere kompensasjonsgrad, sier hun.

 

Leder i Finans Norge, Idar Kreutzer

Leder i Finans Norge, Idar Kreutzer sier at ordningen har to hovedformal. For det første for å unngå unødige konkurser, men også for å sende ut det tydeligste signalet man kan sende ut til hele leverandørkjeden.

-Det er trygt for bedrifter å samarbeide med bedrifter, forteller han.

Det skal være trygghet i leverandørkjeden, slik at samspillet som man er avhengig av kan fungere.

 

Dette er de nye tiltakene regjeringen foreslår:

  • Støtte til bedrifter med betydelig omsetningsfall. Kompensasjonsbeløpet skal dekke uunngåelige kostnader, og fungere som en kontantstøtte.
  • Ordningen skal være midlertidig. I utgangspunktet for 2 måneder, men dette vil kontinuerlig bli vurdert om det skal forlenges.
  • Favne bredt. Ordningen skal ikke avgrenses til bransje eller lignende, men gjelde for alle som er blitt påvirket av koronautbruddet.
  • Hver enkelt bedrift er selv ansvarlig for å søke om støtte. Du vil selv stå som ansvarlig for at opplysningene er korrekte, og for at du ikke misbruker ordningen.

 

Enkel ordning

Ordningen skal være enkel å benytte seg av, og enkel å administrere. Målet er at det skal ta kort tid fra du har sendt inn søknaden til pengene er på konto. Myndighetene samarbeider nå med Finans Norge for en enkel løsning, og skal lage en helt egen digital portal som man søker igjennom. Denne skal føre til at pengene blir utbetalt fortløpende, rett på konto.

Ifølge regjeringen gjenstår det fortsatt å få på plass avgrensning og regelverk for ordningen, men dette vil være klart snarlig.

-Vi vil komme tilbake om detaljene om en uke, men målet er at løsningen skal være operativ så snart som mulig, forteller Sanner.

Hva bør du tenke på?

De færreste av oss er uberørt av det som skjer, og i forskjellig grad påvirker situasjonen økonomien vår.
Den nye tiltakspakken er svært gode nyheter, og vil kunne gi penger rett i kassen til de som trenger det. Det viktigste er at man holder seg flytende til stormen har lagt seg.

Som leder i Finans Norge, Idar Kreutzer sier så søker man selv, og er derfor selv ansvarlig for at man har riktig og oppdatert informasjon tilgjengelig. Søkelistene vil vaskes med å hente ut relevant informasjon fra ulike databaser som er tilgjengelig.

 

-Det ligger et betydelig ansvar på den enkelte som søker å basere seg på riktig informasjon, sier han.

Dette bør du huske:
  • Hold deg oppdatert. Regjeringen varsler at de kommer med mer informasjon neste uke. Meld deg på nyhetsbrev fra Tidsbanken så for du relevant informasjon i tiden som kommer.
  • Søk selv. Du er selv ansvarlig for å søke om kompensasjon når systemet for dette er på plass.
  • Skaff deg oversikt. Vi vet enda ikke nøyaktig hvilke kriterier som legges til grunne for søkeordningen, men det er helt avgjørende at du skaffer deg oversikt og kontroll over egen drift, ettersom dere selv vil stå som ansvarlige for at opplysningene er korrekte.

 

Tidsbanken tilbyr et allsidig og fleksibelt system for å optimalisere arbeidstid og lønnskostnader. Våre rapporter henter ut informasjon i sanntid, slik at du alltid har oversikt og kontroll på egen drift.

 

Audun Grytdal

Skrevet av Audun Grytdal

Audun er Innholdssjef i Tidsbanken AS og har lang erfaring med systemet fra sin tid som kunderådgiver. Audun har vært med på å utarbeide alle kurspakkene som Tidsbanken nå tilbyr sine kunder, og er lidenskapelig opptatt av å hjelpe bedrifter på tvers av bransjer å nå nye høyder ved hjelp av nyttig og engasjerende innhold.

Nyeste innlegg

Ønsker du demo, pristilbud eller mer informasjon om systemet?