NGIR stÄr for Nordhordland og Gulen Interkommunale Renovasjonsselskap, og ble startet i 1981 og har i dag mer enn 90 ansatte.
NGIR samler inn og hÄndterer avfall fra omlag 15 000 husholdninger og 7000 hytter i medlemskommunene, og arbeider for avfallsreduksjon til beste for miljÞ og klima.
Etter hvert som NGIR vokste, ble ogsÄ behovet for et mer pÄlitelig og effektivt system for hÄndtering av arbeidstimer stadig mer tydelig. Tilslutt innsÄ de at den manuelle prosessen de brukte, skapte unÞdvendig mye frustrasjon og ineffektivitet. Det var pÄ tide Ä finne en bedre lÞsning, og valget falt pÄ Tidsbanken.


Flere utfordringer
FÞr NGIR tok i bruk Tidsbanken, var hÄndteringen av arbeidstimer en komplisert og ineffektiv prosess som skapte mye frustrasjon, forteller regnskapsfÞrer/lÞnnsansvarlig Astrid Myklebust i NGIR:
- Manuell registrering: Arbeidstiden ble registrert manuelt, ofte sent i uken eller mÄneden, noe som var en upÄlitelig mÄte Ä samle inn data pÄ.
- Redigering av timelister: Ansatte kunne redigere timelistene selv etter at de var godkjente, noe som medfĂžrte flere tidkrevende gjennomganger for Ă„ sikre nĂžyaktighet.
- Sene endringer: Manglende tid til regelmessig kontroll og godkjenning av timelister fĂžrte til sene endringer, ofte tilbake i tid, uten klar oversikt over hva som var endret.
- LĂžnnsutfordringer: Ă
gjĂžre alt klart til lĂžnn var tidkrevende og ineffektivt, med sene endringer som skapte ekstra arbeid og forvirring.
Effektiv og strukturert lÄsing av uker
Etter implementeringen av Tidsbanken hos NGIR har hÄndteringen av arbeidstimer blitt betydelig forbedret.
Med nytt system kom det ogsÄ endringer i flere ulike rutiner. En av disse var rutinen rundt lÄsing uker.
- Vi har nÄ blitt flinke til Ä lÄse ukene, sÄnn at timelister som er godkjente er lÄst for videre redigering, forteller Astrid.
Ukene blir nÄ alltid lÄst innen pÄfÞlgende uke, og lederne tar jobben med Ä se over timelistene til sine ansatte fortlÞpende.
Dette har fÞrt til at de kan stole pÄ timene som er godkjente.
-NĂ„r vi er ferdige med uken, er vi faktisk ferdige. Dette gjĂžr lĂžnnskjĂžringen mye smidigere, legger hun til.
Selv om det noen ganger er nÞdvendig Ä lÄse opp en uke for justeringer, prÞver de Ä unngÄ dette sÄ mye som mulig.
Ăkt bevissthet blant ansatte
For de ansatte har dette medfÞrt at de nÄ er mye mer bevisst rundt sine egne timer.
-Ansatte kan gÄ inn i Tidsbanken og fÄ oversikt over tidskonto, overtid og ferie, helt enkelt pÄ sin egen telefon, sier Astrid.
Dette har medfÞrt fÊrre spÞrsmÄl fra ansatte omkring timene deres.

Kulturendring og lederengasjement
En viktig endring NGIR har opplevd er kulturendringen rundt godkjenning av arbeidstimer. Tidligere var lederne mindre oppmerksomme pÄ dette, noe som resulterte i mange endringer av timelistene.
-Lederne har nÄ gode rutiner for Ä godkjenne timer regelmessig, forteller hun.
Lederne har hatt en stor plass i endringsprosessen de har gjennomgÄtt, noe som har gitt dem eierskap til prosessen og de nye rutinene.
-Lederne har vĂŠrt veldig engasjert under implementeringen av Tidsbanken, noe som har bidratt til en smidig oppstart til systemet, legger hun til.
Alt i alt har Tidsbanken gjort det lettere for oss Ä jobbe strukturert og effektivt med hÄndteringen av arbeidstimer.
Trygg pÄ at alt er riktig
NGIR har spart betydelig tid pÄ administrasjon av arbeidstimer og lÞnn.
-Tidligere brukte vi flere dager i forkant av lÞnnskjÞringen for Ä godkjenne timene. NÄ, med Tidsbanken, gjÞr vi dette arbeidet jevnlig gjennom mÄneden, noe som har fordelt arbeidsmengden og redusert stresset, forteller Astrid fornÞyd.
De nye rutinene rundt godkjenning gjÞr at systemet blir pÄlitelig og til Ä stole pÄ.
-Det er utrolig fint Ä fÞle seg trygg pÄ at alt er riktig nÄr vi skal trykke pÄ knappen for lÞnnskjÞring, avslutter Astrid med.
