Du har ikke råd til å gi bort tusenlapper

30.mar.2020 22:54:01 / skrevet av Marius Meisterplass Aam

De siste ukene har jeg snakket med mange bedriftsledere, og et spørsmål mange av dem har fått av meg har vært om de gir bort tusenlapper for tiden. Et både rart og uvanlig spørsmål å få, og i hvert fall i mars 2020 når Covid-19 har gjort så stor innvirke i alles liv, både privat og profesjonelt – selvfølgelig gir man ikke bort tusenlapper. Setter vi spørsmålet i kontekst så mener jeg at det ikke er så rart likevel, og konteksten her er hjemmekontor og omsorgsdager.

Marius sjonglerer hjemmekontor og hjemmeskole

 

Veldig mange virksomheter både styres og driftes for tiden fra hjemmekontor. Mange hjemmekontor. Store deler av arbeidstokken i mange virksomheter i hele landet ble mer eller mindre kastet inn på hjemmekontor. Bort fra ergonomisk tilrettelagte arbeidsstasjoner, sosiale soner, kollegialt felleskap og kjente omgivelser. Dugnaden for smittebekjempelse er en dugnad vi alle skal delta på, samtidig som vi holder hjulene i gang, og da ble hjemmekontor løsningen for mange.



Vi kan anse dem som hjemmekontor-nybegynnere.

 

Hjemmekontor er det delte meninger om, kanskje like mange meninger som det er hjemmekontor – men, oppsummert synes noen det er vanskelig mens andre opplever at produktiviteten øker betraktelig. Situasjonen nå er at mange av dem som arbeider fra hjemmekontor sjelden har gjort det før. Vi kan anse dem som hjemmekontor-nybegynnere. De har ikke innøvd alle tipsene og triksene for å arbeide effektivt fra hjemmekontoret sitt. Tips som å kle seg som om du skal på arbeid, ha gode rutiner og strukturere dagen, ta lunsjpausen og ta den borte fra «kontorplassen», sosialisere med kolleger via digitale verktøy og lage tydelig grenser mellom arbeidsliv og privatliv.  

Ja, hjemmekontor kan være utfordrende og noe man må øve seg på for å få til på å fungere bra. Hjemmekontor i dag kan i hvert fall være utfordrerne, og spesielt med tanke på tipset om å lage et tydelig skille mellom arbeidsliv og privatliv. For det er ikke bare du som har hjemmekontor, hele familien har jo faktisk hjemmekontor. I tillegg til at kanskje din bedre halvdel har hjemmekontor, så er barnehager, SFO og skoler stengt, så også barna er hjemme. Hvordan skal du da klare å ha tydelige grenser mellom arbeidsliv og privatliv? Når barna trenger hjelp til skolearbeidet, eller er sulten og trenger hjelp til å smøre noe mat. Skal du da kontre med at du har laget tydelige grenser mellom arbeidsliv og privatliv, så det får de ordne selv? Selvfølgelig kan du ikke gjøre det, men er det da arbeidsliv eller er det privatliv?

 

Staten vil også ta regningen for brorparten av disse dagene.

 

Nettopp dette har regjeringen tenkt på i tiltakspakkene sine, for de ser at dette tydelige skille som man oppfordres til å lage, må være mye mer fleksibelt i denne koronakrisen vi er oppi. Derfor har alle foresatte med barn født i 08 eller senere fått doblet antallet omsorgsdager i 2020. Staten vil også ta regningen for brorparten av disse dagene. Det er vedtatt at arbeidsgiver kun skal dekke tre av de totalt 20+ dagene. De har lagt til rette for fleksibilitet, men det er opp til oss å benytte den.

Jeg vil anslå at cirka 20% av arbeidsdagen til en som arbeider på hjemmekontor med barn rundt seg, forsvinner til nettopp barna, altså omsorg. Tjue prosent høres kanskje for noen mye ut, men det er ikke mer enn 90 minutter av en vanlig arbeidsdag. Nitti minutter omsorg med barna i løpet av en lang skoledag er ikke så mye. Men, uavhengig av om du tror som meg, at 20% forsvinner eller ikke, så følge meg på et regnestykke.

Nitti minutter hver dag i en arbeidsuke blir 7,5 timer, som igjen utgjør en full arbeidsdag. Gjennomsnittlig timelønn for en informasjonsrådgiver var i 2019 i overkant av 315 kroner. Multipliserer vi dette og legger på sosiale avgifter så kommer vi fram til at omsorg med barna, bevisst eller ubevisst, koster cirka 3000 kroner. Per arbeidstaker, per uke.

 

Da stiller jeg spørsmålet til deg også, gir du bort tusenlapper?

 

Har jeg fortsatt din oppmerksomhet, eller var det kanskje akkurat nå jeg fanget den? Da stiller jeg spørsmålet til deg også, gir du bort tusenlapper? Håper ikke det, for det har du antageligvis ikke råd til nå.

Uansett, fortvil ikke, for det finnes selvfølgelig en løsning her. Løsningen er like enkel som den er god. Har du arbeidstakere som arbeider på hjemmekontor og som har omsorg for barn, så må de splitte opp tiden sin i løpet av dagen. På den måten kan du enkelt i etterkant rapportere hvor mye av dagen, uken og måneden som var arbeidstid og hvor mye som gikk til omsorg av barna. For ikke nok med at staten har gitt arbeidstakerne flere omsorgsdager og arbeidsgiveren mindre betalingsplikt, de har også utvidet fristen for å kreve refusjon til ni måneder. Så du har god tid, men i en tid som preges av ord som omsetningssvikt og kostnadskontroll - så har du kanskje ikke råd til å vente.   

Ingen vet hvor lenge koronakrisen kommer til å vare, eller hvor lenge skole, SFO og barnehage kommer til å være stengt. Men at tusenlappene løper fort hvis dere ikke er flink å splitte tiden, det kan jeg garantere deg.

Regjeringen har lagt til rette for fleksibiliteten og de har gitt deg muligheten, men det er opp til deg å gripe den. Ikke gå glipp av tiltakspenger, jeg tror de kommer godt med, for vi skal sammen holde hjulene i gang.

 


Har du spørsmål omkring hvordan dere kan få en god løsning på hjemmekontor og omsorgsdager, eller lurer hvordan dere skal unngå å gå glipp av tiltakspenger? Ta gjerne kontakt med oss i Tidsbanken. Vi hjelper dere gjerne og står klare nå som krisen står på som verst, med utvidet åpningstid.

Bruker du allerede Tidsbanken til å holde kontroll på arbeidstid så bør du følge vår best praksis som du finner her: Best praksis for Omsorgsdager under Corona-krisen/covid-19

 

Tags: Ledelse, Tips og Triks

Nyeste innlegg

Ønsker du demo, pristilbud eller mer informasjon om systemet?